Vihreä tee

Vihreä tee on suosittu ja tunnettu, mustaa teetä kevyempi teelaatu. Vihreää teetä valmistetaan pääasiassa Aasiassa. Kiina ja Japani ovat vanhimpia ja tunnetuimpia vihreän teen valmistajia. Meiltä löydät laajan valikoiman monen mantereen erilaisia vihreitä teen laatuja. Tutustu valikoimaan tästä.

Vihreä tee
Käyttövalmiita vihreän teen lehtiä.

Vihreän teen historia

Vihreän teen sanotaan olevan kotoisin Kiinasta, jossa sitä on viljelty ja valmistettu jo vuosisatojen ajan. Myöhemmin vihreän teen viljely on levinnyt muihin Aasian maihin, kuten Japaniin, Koreaan, Vietnamiin ja Intiaan. Esimerkiksi Japanin teetuotanto on keskittynyt täysin vihreään teehen.

Vihreän teen valmistus

Vihreän teen valmistusmenetelmä poikkeaa paljon mustan teen sekä oolong teen valmistusprosessista: teelehtiä ei hapeteta lainkaan, jolloin teelehdet jäävät vihreiksi. Valmistusprosessissa on myös maakohtaisia eroja: kiinalaisessa valmistusmenetelmässä vihreän teen hapettuminen pysäytetään paistamalla, kun taas japanilaisessa menetelmässä höyryttämällä. Erot valmistusmenetelmissä luovat huomattavan eron myös vihreiden teelaatujen välille, vaikuttaen merkittävästi teen ulkonäköön ja makuun.

Vihreän teen kofeiinipitoisuus

Vihreässä teessä on aina luonnostaan kofeiinia. Vihreän teen kofeiinipitoisuus on kuitenkin alhaisempi kuin mustassa teessä, vaikka eri vihreiden teelaatujen välillä onkin eroja. Yleisesti ottaen vihreän teen kofeiinipitoisuus on noin puolet mustan teen kofeiinista. Jotkin vihreät teet ovat vähäkofeiinisia, johtuen niiden valmistusmenetelmästä.

Teen kofeiinipitoisuus taulukko
Vihreässä teessä on vähemmän kofeiinia kuin tummemmissa teelaaduissa.

Vihreän teen hauduttaminen

Vihreä tee haudutetaan hieman alhaisemmassa lämpötilassa. Sopiva veden lämpötila vihreälle teelle on noin 70-80 astetta. Haudutusaika on korkeintaan 2 minuuttia.

Vihreät teelaadut

Vihreän teen valikoima on kattava: Kiinasta ja Japanista tulee laaja valikoima vihreää teetä. Näiden lisäksi vihreää teetä valmistetaan muissa Aasian maissa. Tutustu vihreisiin teelaatuihin maailmalta.

Japanilainen vihreä tee

Japani on tunnetuimpia ja perinteikkäimpiä vihreän teen tuottajia. Japanilaiset vihreät teet osaavat olla hyvinkin erilaisia eri laatujen kesken. Japanilainen sencha on tunnetuin ja yleisimmin valmistettu vihreän teen laatu, Banchan ollessa sen tavoin pehmeä ja kevytmakuinen.

Maukkaampia ja eksoottisempia japanilaisen vihreän teen lajikkeita ovat esimerkiksi Gyokuro, Hojicha, Genmaicha ja Kukicha.

Kiinalainen vihreä tee

Kiinasta löytyy kattava valikoima vihreää teetä ja paljon erilaisia makuja. Kiinalaisen tavan mukaan vihreän teen hapettuminen pysäytetään paistamalla. Alla muutama esimerkki kiinalaisesta vihreästä teestä: Green Snail on pehmeä ja mineraalinen, Chun Mee Moon Palace vihanneksinen ja mineraalinen, Zhejiang Wü Lü on taasen makea ja yrttinen vihreä teelaatu. Gunpowder taasen on teelehtien muodoltaan ruutia muistuttava, josta se on saanut nimensä. Tämä Gunpowder on voimakkaan yrttinen vihreä luomutee.

Vihreät teet muista maista

Japani ja Kiina on tunnettuja vihreän teen valmistajia, mutta vihreitä teelaatuja löytyy myös muualta. Tässä muutama esimerkki, joista kaikki sattuvat olemaan vihreää luomuteetä. Vihreitä teelaatuja Darjeelingista, Nepalista, Koreasta ja Vietnamista:

Tilaa ja tutustu vihreään teehen

Teeverkkokaupastamme löydät kattavan valikoiman erilaista vihreää teetä irtoteenä. Tilaa, tutustu ja maistele!