Teelaadut

TIETOA TEESTÄ

Tee on maailman suosituin juoma heti veden jälkeen ja pitkä historia alkaa Aasiasta. Kaikille teelaaduille on yhteistä se, että ne ovat lähtöisin saman teepensaan lehdistä (Camellia sinensis).

Teepensaita (Camellia sinensis) teeviljelmällä

Teelaatujen historiaa

Teetä on juotu tuhansien vuosien ajan ja sitä nautittiin ensimmäisiä kertoja Tiibetin, Intian ja Kiinan rajamailla. Teen viljely ja valmistaminen levisi ympäri Aasiaa ja myöhemmin se löysi tiensä myös muille mantereille. Vasta 1600-luvulla tee levisi ympäri maailman kauppalaivojen välityksellä.

Mustasta teestä tuli paremman säilyvyytensä takia menestyksekäs vientituote ja maailman nautituin teelaatu. Teelaatujen määrä on valtava: tähän vaikuttaa teepensaan variaatio, kasvuympäristö, kasvatusmenetelmä sekä teelehtien prosessointimenetelmät.

Perinteisin teelaatu on ehdottomasti vihreä tee, jolla on pitkä historia takanaan. Musta tee kehitettiin paljon myöhemmin, mutta siitä tuli kuitenkin paremman säilyvyytensä ansiosta maailman juoduin teelaatu.

Teen valmistus

Teepensaasta kerätyt lehdet käsitellään teelaadulle ominaisella tavalla. Oleellisin valmistusvaihe on hapettaminen. Tässä prosessissa teelehdet jätetään tilaan, jonka ilmaa säädellään. Hapettamisen aikana lehdet muuttuva tummemmiksi.

Hapettamisen pituus määrittyy siitä, millaista teelaatua valmistetaan. Esimerkiksi musta tee hapetetaan aina 100 %, kun taas oolong-teen hapetusaste vaihtelee jopa 5-70 % välillä. Valkoista ja vihreää teetä ei hapeteta lainkaan.

Teelehtien kuivatusta Intialaisella teetehtaalla

Teen kofeiini

Kaikki teelaadut sisältävät kofeiinia, mutta kofeiinipitoisuus riippuu täysin teepensaan variaatiosta, kasvuolosuhteista sekä teen valmistusmenetelmästä. Teessä on aina kofeiinia, mutta lähtökohtaisesti vähemmän kuin kahvissa. Vahvimmat mustat teelaadut saattavat olla kofeiinitasoltaan samaa vahvuutta kuin kahvi.

Teen kofeiinipitoisuus riippuu teelaadusta

Eniten kofeiinia on mustassa teessä, vähiten vihreässä ja valkoisessa teessä. Jos etsit täysin kofeeiinitonta vaihtoehtoa, Rooibos-tee on hyvä valinta. Tätä teelaatua ei tosin ole valmistettu teepensaan lehdistä, vaan Aspalathus linearis-kasvista.


Musta tee

Musta tee on suosituin teelaatu. Sen valmistusmenetelmä perustuu teelehtien täydelliseen hapettamiseen, jolloin lehdistä tulee mustia ja teestä voimakkaan makuista.


Oolong tee

Oolong-tee on osittain hapetettu teelaatu. Oolong-teet voivat olla maultaan hyvin poikkeavia, riippuen kasvuympäristöstä sekä hapettamisasteesta. Oolongia kutsutaan sen synnyinseudulla Kiinassa “tummanvihreäksi teeksi”.


Vihreä tee

Vihreä tee omaa pitkän historian ja on yksi vanhimmista teelaaduista. Vihreän teen lehtiä ei hapeteta lainkaan, tämä vaikuttaa teelaadun väriin ja makuun.


Valkoinen tee

Valkoinen tee on vähiten prosessoituja teelaatuja. Valkoisen teen valmistusmenetelmä poikkeaa vihreän teen tavoin muista teelaaduista, koska teelehtiä ei hapeteta.