Oolong tee

Oolong-tee osuu ominaisuuksiltaan vihreän ja mustan teen välille. Teelehdet on osittain hapetettu, toisin kun kokonaan hapettamaon vihreä tee sekä loppuun asti hapetettu musta tee. Eri oolong-teelaadut voivat vaihdella melko paljon maultaan: kevyemmät ovat lähempänä vihreää teetä, tummemmat sekä pidemmälle hapetetut laadut ovat puolestaan lähellä mustaa teetä.

Kuvassa kevyemmin hapetettu oolong-tee.

Oolong teen valmistus

Oolong-teen valmistusmenetelmä on hyvin samanlainen kuin mustalla teellä, tosin oolongin kohdalla käsittelylämpötila ja -aika on tarkemmin säädetty. Kiinassa oolongia kutsutaan myös tummanvihreäksi teeksi. Oolong-teen suurimmat tuottajamaat ovat Kiina ja Taiwan.

Oolong-teen lehdet kuivatuksessa Taiwanilaisella teetehtaalla.

Oolong-teen hauduttaminen

Oolong-teetä haudutetaan korkeassa lämpötilassa, 90-95 asteisessa vedessä. Teen haudutusaika on 1-7 minuuttia. Oolong-teetä kannattaa hauduttaa useampi kerta samoista lehdistä ja seurata maun kehittymistä jokaisella haudutuskerralla.

Oolong teelaadut

Oolong-teen vahvuus riippuu sen hapetusasteesta, joka yleensä vaihtelee 30 – 70 % välillä. Kevyemmin hapetetut oolongit ovat ominaisuuksiltaan ja maultaan lähellä vihreää teetä. Tummemmat ja pidemmälle hapetetut oolongit ovat taasen lähempänä mustaa teetä.

Vihreämmät oolongit ovat kevyemmän makuisia, tummemmista taasen löytyy hieman enemmän kypsyyttä ja makua.

Lisää oolong-teelaatuja tutustumiseen löydät verkkokaupastamme.