Musta tee on maailman yleisimmin nautittu teelaatu, jonka suosio alkoi 1600-luvulla. Suosioon vaikutti vahvasti teelaadun pitkä säilyvyys, jonka ansiosta mustaa teetä alettiin viemään kauppalaivojen matkassa ympäri maailman. Musta tee on vahvin ja aromikkain teelaatu. Tälle teelaadulle on myös ominaista tumma väri.
Mustan teen historia
Tarinan mukaan musta tee sai alkunsa, kun armeija häiritsi ja viivytti teen valmistusprosessia majoittuessaan teetehtaan läheisyyteen Fujianin maakunnassa Kiinassa. Vahingon kautta valmistui maailman ensimmäinen erä mustaa teetä, nimeltään Lapsang Souchong.
Mustan teen valmistus
Musta tee säilyy valmistusprosessin ja hapettamisen ansiosta muita teelaatuja paremmin ja tämä nosti teelaadun suosiota vientituotteena maailmanlaajuisesti. Musta tee voi säilyä useita vuosia ja sen aromi voi jopa parantua. Tarinan mukaan musta tee on lähtöisin Kiinasta, ja tänä päivänä sen viljely ja valmistaminen on levinnyt ympäri maailman. Nykyään mustaa teetä valmistetaan esimerkiksi Intiassa, Vietnamissa ja Thaimaassa. Eksoottisimpia mustan teen viljelymaita ovat Kenia ja Georgia.
Mustan teen kofeiinipitoisuus
Mustassa teessä on yleisesti korkeampi kofeiinipitoisuus kuin muissa teelaaduissa. Tämä johtuu siitä, että hapettaminen on suoritettu 100-prosenttisesti, joka nostaa kofeiinin määrää. Mustan teen kofeiinin määrä on kuitenkin normaalisti alhaisempi kuin kahvissa. Saatavilla on myös mustaa teetä, josta on poistettu kofeiini. Kofeiinittomassa vaihtoehdossa kofeiinipitoisuus on hyvin alhainen.
Mustan teen hauduttaminen
Mustaa teetä haudutetaan yleensä 90-95 asteisessa vedessä, haudutusaika 2-3 minuuttia. Sopii erityisesti aamu- ja iltapäiväteeksi. Teelaatu on maukas ja aromikas.
Mustia teelaatuja
Mustasta teestä löytyy hyvin monia makuja ja laatuja. Voit tutustua mustan teen valikoimaan teeverkkokaupassamme. Tarjolla on kattava valikoima maustamatonta mustaa teetä sekä maustettua mustaa teetä.
Musta tee Assamista
Assam on mustan teen tuotannosta tunnettu maakunta Intiassa. Yleisesti Assamin mustat teelaadut ovat maultaan voimakkaita ja maltaisia.
Darjeelingin musta tee
Darjeeling on Intian tunnetuin ja suurin teenviljely- ja tuotantoalue. Darjeelingin maakunnasta tulevat mustat teet ovat monimuotoisia: kevään ensisadon teet ovat kevyitä ja monikerroksisia. Mitä pidemmälle syksyyn pominnassa edetään, sitä täyteläisemmäksi ja runsaammaksi tee muuttuu.
Darjeelingin teestä löytyy myös useita mustia luomuteelaatuja.
Darjeeling Singbulli Darjeeling Margarets Hope Darjeeling Bannockburn
Musta Ceylon-tee
Ceylonin eli Sri Lankan mustat teet tarjoavat pääasiassa täyteläisiä, puisia makuja.
Ceylon Ruhunu Ceylon Uva Highlands Ceylon FOP, kofeiiniton
Kiinalainen musta tee
Kiinalaisista mustista teelaaduista löytyy makeutta ja Yunnanin maakunnan teestä maamaista makua.
Lapsang Souchong Kultainen apina Keemun Mao Feng, luomu