Loviisan Kappeli


Aukioloajat:

Orangeriet-kahvila avoinna 1.6.-9.8.:
TI-SU 11-16 (PE 11-18)
LA 8.8. klo 11-15
9.8. eteenpäin ->
LA-SU 11-16

Loviisan Kappeli palvelee tilausravintolana vuoden ympäri sekä kesällä yleisölle avoinna olevana museokahvilana.

Kysy meiltä lisää:
[email protected]
p. 019 581 437

Tapahtumat:

Kahvila avoinna 1.6.-9.8.:
Ti-Su 11-16 (Pe 11-18)
Kahvilassa tarjolla makeita ja suolaisia leivonnaisia, päivän keittoa ja runsaita salaatteja sekä kylmiä ja kuumia juomia. Ruokailut ryhmille tilauksesta.

Kutsu vieraasi keskelle historiallista loistoa
Illalliselle, kahvitilaisuuteen tai lounaalle
Kauniissa saleissa tai upealla avoverannalla


Tilausravintola & Museokahvila


Juhlat, Lounaat & Kahvitukset

Kappelin salissa vietät elämäsi juhlat. Kaunis kokonaisuus tarjoaa perheille sekä yrityksille juhlapaikan jossa koko seurue viettää iltaa samassa tilassa.   Juhliessasi Kappelissa sinun ei tarvitse huolehtia kuin vieraiden kutsumisesta, sillä me hoidamme loput.

Erilaiset juhlat, kokoukset, seminaarit ja ryhmälounaat sekä -kahvitukset onnistuvat monimuotoisesti isossa salissa tai pienemmässä Sinisessä huoneessa. Kattauksesta riippuen saliin mahtuu illallistamaan enimmillään 90 henkeä ja viereiseen siniseen huoneeseen 30 henkeä.

Avoveranta

Hurmaava Kappelinpuisto avautuu ympärillesi kaikessa vihreydessään. Aurinkoisenakin kesäpäivänä istut varjossa nautiskellen Kappelin herkuista. 120 istumapaikkaa ravintolakäytössä mahdollistaa myös erilaisien tapahtumien järjestämistä kuten seminaareja ja konsertteja. Muun muassa Jean Sibelius nuorena miehenä esiintyi Kappelin avoverannalla sisarustensa kanssa.

Historia

Aleksanteri III valtakaudella täyteen loistoonsa rakennettu Kappeli palveli silloisen Loviisan Kylpylän vieraita tarjoten avoverannallaan paikan rentoutua punssin ja terveysvesien parissa. Herrasväki promeneerasi kauniissa puistossa.

Puisto suihkulähteineen on jäänne suunnitellusta Loviisan linnoituksesta, jota suunniteltiin Suomen itäisimmäksi puolustukseksi Haminan siirryttyä Turun rauhassa Venäjälle. Puistossa on vielä maavalleja sekä nykyinen lampi vallihautana. Loviisassa muita osia linnoituksesta on jäljellä bastionit Ungern ja Rosen sekä merilinnoitus Svartholma, rakennuksista Kappelin vieressä sijaitseva Komendantin talo, jossa toimii nykyään Loviisan Museo sekä kasarmit.

Kappelin kukoistuskausi oli Loviisan kaupungin tavoin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa, jolloin muun muassa saksalaisia ja venäläisiä matkailijoita houkuteltiin Loviisan Kylpylään ja majoituksen he saivat loviisalaisten kodeista. Päivisin kylpylävieraat nauttivat hoidoista ja iltaisin söivät, joivat ja juhlivat Kappelissa. Sana Kappeli tulee ilmeisesti ruotsinkielisestä kapellet-sanasta, tarkoittaen soittokuntaa.

Vuonna 1946 Kappeliin tehtiin peruskorjaus, jonka myötä avoveranta peitettiin tavoitteena saada lisää sisätilaa. 1960- luvulta eteenpäin Kappelista tuli itäuusmaalaisen huvielämän keskus ja siellä esiintyikin melkein kaikki tunnetut suomalaiset artistit ja moni rakkaustarina on saanut alkunsa, kuten tarinat ylioppilasjuhlista, vapun ja äitienpäivien vietoista. Lähestyessä 2000-lukua Kappelin toiminta hiipui ja yrittäjien vaihtuessa kiinteistön ylläpito oli huonolla tolalla, kunnes vuoteen 2005 mennessä Kappelissa toiminta loppui kokonaan.

Restaurointimaalarimestari Airi Kallio oli nähnyt kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ja erityissuojelukohteeksi merkityn rakennuksen huonon tilan eikä se jättänyt häntä rauhaan ajatuksissaan. Lopulta hän teki päätöksen ostaa rakennuksen ja palauttaa sen 1800-luvun loiston asuun. Yksityisen omistajan kanssa kauppakirjat saatiin tehtyä elokuun lopulla vuonna 2008 ja siitä alkoi mittava restaurointityö. Ensimmäisessä vaiheessa piti saada vuosikymmenien aikana lattia- ja seinäpinnoille kertyneet kerrokset, kuten kymmeniä tapetteja ja lattiamattoja. Kaikkiaan Kappelista poistettiin 80 roskalavan verran jätettä.

Viimeisenä purkukohteena oli nykyisen avoverannan paikalle rakennetut seinät ja sisäkatto. Kun riisumisvaihe oli saatu päätökseen, alkoi kartoitus, mikä on alkuperäisten puuosien kunto. Suureksi helpotukseksi komea ja koristeellinen julkisivureliefi oli jätetty koskemattomana paikalleen, mutta verannan pilareita oli käytetty esimerkiksi lattiavasoina ja ne piti kaikki uusia. Myös ikkunat piti uusia sekä niiden koristelistat. Suuri osa ulkokuoren helmalistoista oli veden valumisesta johtuen mätiä ja samoin osa seinälaudoituksesta. Jälkiasennetut ovet julkisivusta piti muuttaa takaisin seinäksi ja rakentaa umpeen 1946 avattu salin seinä.

Kun rakennuksen kuoret olivat valmiina, piti kaivaa myös vesi- ja viemäriputket puiston halki, sekä rakentaa sähköt ja lämmitysjärjestelmät täysin uusiksi. Seuraava vaihe oli kalustaminen. Alkuperäinen kalustus oli vuosien saatossa hävinnyt pitkin maakuntaa. Loviisanseudun Aktiasäätiö palautti yhden Kappelin kolmesta alkuperäisestä suuresta kristallikruunusta takaisin omalle paikalleen. Kahden muun olinpaikkaa ei tiedetä. Myös pieni määrä muuta irtaimistoa ihmiset ovat lahjoittaneet esiteltäväksi.

Projekti saatiin päätökseen ja ravintola avattua toukokuussa 2013 ja siitä eteenpäin Kappeli on palvellut jälleen 1800-luvun loistossaan. Tule ihastelemaan työn jälkeä ja nauttimaan talon herkuista!

Vieraile Kappelissa virtuaalisesti